Opzet

Algemeen

Laatste Nieuws

Opzet

Organisatie

Speelschema

Groep 1

Indeling

Uitslagen

Stand

Penalties

Groep2

Indeling

Uitslagen

Stand

Penalties

 

 

Bij beginnende, 6 tot 8 jarige voetballers komen in een team meestal slechts enkele spelers regelmatig aan de bal. Onderzoek bij DVS ´33 wijst uit dat veel spelers in een wedstrijd slechts enkele keren (hooguit 5 keer!) balcontact hebben.

In de KNVB competitie spelen teams van verschillende sterkte en leeftijd door elkaar. Er komen dan ook veel 'grote' uitslagen voor. Voor een keertje is dat wel leuk, of acceptabel – maar voor de ontwikkeling van de spelers is dit niet optimaal. De KNVB beveelt daarom een 4x4 competitie aan, en na hierover bij verschillende verenigingen informatie ingewonnen te hebben start daarom bij WSV de 'Toyota Wagenmaker Worldcup'. In deze interne competitie gaat een groot deel van de F-spelers voetballen. Deze handleiding geeft aan hoe deze competitie in elkaar zit.

Opzet en motivatie
WSV is een grote vereniging: meer dan 55 jeugd- en pupillenteams. Het eerste team van WSV speelt op hoog amateurniveau, en WSV streeft naar doorstroming van de eigen talenten naar het eerste team. Daarom krijgt de begeleiding en opleiding van de spelers extra aandacht. Voor de jongste leeftijdscategorie – de F-pupillen – wordt daarom een interne competitie opgezet. Beginnende voetballers krijgen op die manier de kans zich beter te ontwikkelen:

 • De (soms heel grote) verschillen in sterkte tussen teams worden kleiner.
 • Door 4 tegen 4 te spelen krijgen de spelers meer balcontact.

Het gevolg hiervan is meer spelplezier, en een betere ontwikkeling van de speler. De spelers, en hun ouders, ontwikkelen een betere band met de vereniging. Dit verlaagt de drempel voor zowel de spelers als hun ouders om een bijdrage te leveren aan de WSV organisatie. Het zal duidelijk zijn dat, zeker bij een vereniging met de omvang van WSV, er veel vrijwilligers nodig zijn. Tenslotte wordt het voor WSV makkelijker de spelers te volgen en te begeleiden: de wedstrijden zijn immers niet meer versnipperd over een hele zaterdagmorgen, en over uit- en thuiswedstrijden. Het voordeel hiervan is dat zowel de opleiding, als de teamindeling meer 'op maat' gesneden kan worden van de teams en de spelers.

Hoe werkt het

Spelregels

 • Er wordt 4 tegen 4 gespeeld
 • Er wordt gespeeld op een veld van 20x40m, met goals van 3m breed (4 - 5 wedstrijden per voetbalveld)
 • Er wordt gespeeld zonder keeper
 • Een wedstrijd duurt 12 minuten
 • Bij een inschop houden de tegenstanders 2 a 3 meter afstand
 • Vrije trappen zijn altijd indirect. Een penalty wordt alleen gegeven als een speler de bal met hand uit de goal slaat.
 • Verder gelden de normale (pupillen) regels

Team

 • Ieder team bestaat uit maximaal 5 spelers.
 • Iedereen krijgt evenveel speeltijd (dus geen vaste wissels)
 • Het streven is de teams ongeveer even sterk te maken. Allereerst worden de teams ingedeeld op geboortejaar. De sterke en zwakke spelers worden verdeeld over alle teams, dus niet alle zwakke of sterke spelers in hetzelfde team.
 • Omdat jongere spelers zich snel ontwikkelen kan het nodig zijn de teamindeling tussentijds aan te passen. Na de winterstop worden de teams sowieso opnieuw ingedeeld.
 • Het laatste seizoen voordat een F-pupil doorstroomt naar de E-pupillen wordt in principe KNVB competitie gespeeld. Onopgeleide (nieuwe) spelers kunnen ook laatstejaars F-pupil intern worden ingedeeld. Andersom kunnen jongere talenten eerder in de KNVB-competitie worden ingedeeld.

Wedstrijd

 • De wedstrijden worden gespeeld op zaterdagmorgen van 8:30-9:30 op het Hoofdveld.
 • Zorg dat de spelers op tijd aanwezig (8:15) zijn, er moet nog worden omgekleed.
 • Per ochtend worden drie wedstrijden gespeeld per team.
 • Op ieder veld worden 4 veldjes uitgezet. Op ieder veld kunnen dus tegelijkertijd 4 wedstrijden worden gespeeld.
 • Na afloop van iedere wedstrijd worden penalties genomen. De resultaten worden bijgehouden voor de penalty-bokaal.

Omlijsting

 • Ieder team krijgt de naam van een land (we spelen immers worldcup) en speelt in het bijbehorende tenue. De tenue's blijven eigendom van WSV. Van de ouders wordt hiervoor een bijdrage van € 20,= per seizoen gevraagd.
 • Het wassen van de tenues wordt binnen het team geregeld. Het is van belang dat alle tenues samen worden gewassen; zowel vanwege evt. kleurverschillen maar vooral zodat alle tenues iedere speeldag aanwezig zijn (bv. voor invallers). We bevelen aan bij toerbeurt 1 ouder de tenues van het hele team te laten wassen en ze allemaal mee te nemen op de zaterdag.
 • Iedere speler levert zijn tenue in aan het einde van het seizoen, bij het opzeggen van het lidmaatschap, en bij een transfer of na een nieuwe indeling. Na transfer of nieuwe indeling ontvangen zij hun nieuwe tenue. Het tenue bestaat uit broek, shirt en sokken. Schoenen, trainingspak, scheenbeschermers, etc. dient de speler zelf aan te schaffen.
 • Na de wedstrijd verzamelen in de kantine waar WSV alle spelers een bekertje limonade aanbiedt. Daarna wordt gedoucht. Douchen meteen na de wedstrijd is niet mogelijk i.v.m. bezetting van de kleedkamers.

Organisatie

wsv

 • Toernooicoordinator: De toernooicoordinator is het aanspreekpunt vanuit WSV en zorgt voor het goede verloop van de interne competitie. Denk aan het indelen van de teams, het aanstellen van bondscoaches, spelleiders, opstellen van het wedstrijdschema, etc. De rol wordt ingevuld door de wedstrijdcoordinator van de F-pupillen.
 • Wedstrijdcoordinator: Draagt zorg voor het goede verloop op de zaterdag. Op tijd beginnen en stoppen, netjes achterlaten van de velden, plaatsen van invallers wanneer dat nodig is, zorgt ervoor dat bij iedere wedstrijd een wedstrijdleider is en verzamelt de uitslagen. Hiervoor zoeken we 2 enthousiaste ouders. * Promotiecoordinator. Voorziet de informatiebehoefte van de betrokken partijen door het onderhouden van de Worldcup website. Denk daarbij oa. Wedstrijdverslagen, uitslagen, teamindeling, wedstrijdschema, nieuws en wetenswaardigheden, etc. Hiervoor zoeken we 2 enthousiaste ouders.
 • Bondscoach: Coacht het team, en verdeelt de taken binnen het team (oa. spelleider, regelmatig (laten) schrijven van wedstrijdverslagen, wassen tenues, opruimen aan het einde van wedstrijd door de kinderen, etc.), en is het aanspreekpunt naar WSV. Houdt de afmeldingen bij, en geeft de wedstrijdcoordinator (tijdig) door of het team spelers tekort komt. Ieder team kiest voor het hele seizoen een bondscoach.
 • Spelleider: Bewaakt het goede verloop van de wedstrijd. Zorgt dat de wedstrijd op tijd start en stopt, treedt op als scheidsrechter en geeft de uitslag door. Ieder team kiest een spelleider. WSV beveelt we aan deze rol te laten rouleren.
 • Ouders: De belangrijkste rol is voor de ouders. WSV rekent erop dat de ouders zoveel mogelijk meehelpen, o.a. Bij het speelklaar maken van de velden – zowel voor als na de wedstrijd van hun eigen team(s). Vanzelfsprekend moedigen de ouders hun team op positieve wijze aan (probeer geen aanwijzigingen te geven – dat doet de bondscoach). Ook is het belangrijk niet teveel aandacht aan individuele kwaliteit, of aan resultaat te geven. Beginnende voetballers moeten vooral plezier in hun sport hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen.

Voor verschillende rollen zijn nog vrijwilligers nodig. Het is anders niet mogelijk de organisatie draaiend te houden.

Andere activiteiten
Om verdere invulling te geven aan de ambities van WSV komen er naast de reguliere (woensdagmiddag) training extra mogelijkheden.

 • Talententraining: Er wordt een ' jong oranje' team geformeerd uit de talenten van de interne competitie. Dit team krijgt een extra wekelijkse training aangeboden van de selectietrainer(s). Het gaat hierbij ook om een wedstrijdteam en opleidingsgroep.

LET OP: de mogelijkheden voor extra trainingen (voor talenten) zijn nog in onderzoek voor een tweede groep. Dit zal alleen een opleidingsgroep zijn en geen wedstrijdteam. 
 
De interne competitie wordt afgesloten met een evenement waarin de kampioenen, de topscorers, de beste penaltienemers, etc. worden gehuldigd.

De interne competitie wordt geopend en afgesloten met een toernooi. Voor het afsluitende toernooi zoeken we samenwerking met een andere vereniging die zijn pupillen ook via een interne competitie opleidt – bv. Robur et Velocitas. Het openingstoernooi is bedoeld om spelers met elkaar kennis te laten maken, maar ook om de teams zoveel mogelijk op gelijke sterkte in te delen.

Verder worden er ieder seizoen diverse activiteiten georganiseerd waaraan de spelers mee kunnen doen. Deze activiteiten vallen buiten het kader van de worldcup-handleiding, ook zijn niet ieder jaar gelijk. Denk echter aan een Sinterklaasavond, een bingomiddag, een (indoor) voetbaltoernooi, een vakantiekamp, etc.

Competitieschema
Iedere seizoenshelft start met een indelingstoernooi. In de eerste seizoenshelft worden hiervoor twee zaterdagen uitgetrokken (normale speeltijd). In de tweede seizoenshelft 1 zaterdag (mogelijk indoor). Vervolgens de speeldagen; en 1 inhaaldag. Ter afsluiting is het de bedoeling een uitwisseling met een andere vereniging te organiseren; gespreid over 2 zaterdagen. De zaterdagen die in schoolvakanties vallen worden zoveel mogelijk vrijgehouden.

Klik hier voor het complete wedstrijdschema.

Teams
Beide leeftijdscategorien gebruiken dezelfde landennamen en tenues. Op het moment van dit schrijven zijn de landennamen nog niet helemaal definitief (dit heeft voornamelijk te maken met de kleurkeuze van de tenues). Naar alle waarschijnlijkheid worden de namen uit onderstaande figuur gebruikt:


Advertentie

Zo 22-10 14:00 WSV - Victoria 28
Wo 25-10 20:00 Herfst Algemene ledenvergadering afd Volleybal.
Vr 27-10 20:30 Tussendoortoernooi
Zo 29-10 14:00 ATC '65 - WSV
Ma 30-10 19:45 Najaarsledenvergadering voetbal
Zo 05-11 14:00 WSV - TVC'28
meer...